A környezetvédelmi szakcsoport üzemlátogatása

2023 január 16.

2022-ben a környezetvédelmi szakcsoport vezetősége célkitűzésként fogalmazta meg, hogy a körforgásos gazdaság elemeit szakmai kirándulások, látogatások során próbáljuk meg még jobban megismertetni a tagokkal.

Ennek megfelelően a körforgásos gazdaság első elemébe, a tervezésbe mélyedtünk bele egy kicsit: lehetőségünk volt egy szakmai kiránduláson részt venni a szombathelyi am-LAB laborban. A Zanati úton található épületben 3 fő csapásirányú kutatás-fejlesztés történik: PBN nemzetközi menedzsment, am LAb digitális technológia, valamint az at.home az idősellátásban való digitalizáció.

Kis létszámú, de annal lelkesebb csapatunkat dr. Barta Balázs ügyvezető fogadta, aki tartott egy rövid cégbemutatót. A munkatársai által hallhattunk a felhőalapú szolgáltatások egyre nagyobb szerepéről, az adatelemzésről, arról, hogy az adat csak akkor ér valamit, ha információként tudjuk kezelni. Szó volt a gyártási szimulációról, a nulla károsanyag kibocsátású közlekedés elősegítéséről, a környezetterhelés csökkentéséről intermodális közlekedési csomópontokban.

A kollaboratív - és autonóm robotikai megoldásokat élőben is megtekinthettük: egy „kicsinyített” intelligens gyártósort néztünk meg működése közben.

A 3D nyomtatás bemutatása igazán érdekes, szó szerint megfogható területe volt látogatásunknak. 3D-modellezés vagy szkennelés által nyomtatóval gyakorlatilag bármit le lehet gyártani és ami a legfontosabb: minimális hulladékképződéssel (!). Fő felhasználási területe a kis gyártásszámú daraboknak, tulajdonságaiban gyakorlatilag a meglévő anyagokhoz (pl. fém) illeszthető. Már-már annyira futurisztikusnak tűntek a dolgok, hogy kísérőnket viccesen T600-as modellnek neveztük.

Látogatásunk végén nem szervesen a környezetvédelemhez kapcsolódóan, de az idősellátás digitalizációjába is betekintést nyerhettünk.

A rendelkezésre álló idő gyorsan elszaladt, szívesen hallgattuk volna még dr. Barta Balázs, és kollégái szavait. Engem speciel a hidrogén, mint jövő energia hordozója érdekelt volna részletesebben, de talán erről egy másik alkalommal, vagy nyílt napon lesz lehetőségem többet megtudnom.

Kovács Balázs, a Környezetvédelmi Szakcsoport elnöke