Forgalomtechnikai ankét

2023 május 17.

Az idei évben „Legyen minden nap a kulturált közlekedés napja!” szlogen szellemében került megrendezésre május 11-én A Közlekedési Kultúra napja.

2015-óta minden évben ezen a napon kerül sor az országos rendezvényre, amelyhez kezdetektől csatlakozott a Közlekedéstudományi Egyesület Vas megyei Területi Szervezete és a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara.

Ebből az alkalomból Szombathelyen szakmai Forgalomtechnikai ankét keretein belül a közelmúltban bevezetett közlekedéstechnikai újdonságok, újonnan megjelent útügyi műszaki előírások, a legújabb technológiai fejlesztések tapasztalatait tekintették át a régió szakemberei. A rendezvényen Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala vármegyéből közel száz fő hallgatta meg a kilenc színvonalas előadást tervezői, kivitelezői, üzemeltetői, hatósági oldalról egyaránt.

A szervezők a program összeállításakor szem előtt tartották, hogy mind az elméleti, mind a gyakorlati tapasztalatok ismertetésére legyen lehetőség. Az újabb eszközök, technikai újítások megjelenése a közlekedésben – mint például az elektromos autó, elektromos roller vagy az önvezető autó – magával vonzza a jogszabályok folyamatos változását, és ezzel együtt az Útügyi Műszaki Előírások bővítését, átdolgozását valamint a tervezési paraméterek módosítását időről időre. Az előadások során elhangzott, hogy szükség van újabb jelzésképek megjelenítésére, az útburkolati jelek tartósságára, láthatóságára, a biztonságos körforgalmak, kijelölt-gyalogátkelőhelyek vagy kerékpáros létesítmények kiépítésére. Ezek mind pozitívan hatnak a közlekedésbiztonságra.

Az új megoldások, a széles körű szakmai együttműködés lehetőséget teremtenek a külföldön alkalmazott legjobb gyakorlatok hazai adaptációjára. Fontos a balesetek megelőzése, illetve a súlyosságának csökkentése, ezáltal a közlekedők segítése abban, hogy biztonsággal vehessenek részt a forgalomban. Ez a feladat a nagyságából adódóan csak akkor lehet eredményes, ha a tervezők, kivitelezők, üzemeltetők, hatóságok szakemberei együttműködnek, közösen gondolkodnak a legjobb megoldáson. Erre is lehetőséget nyújt egy olyan szakmai találkozó, mint a 2023. május 11-én Szombathelyen megrendezett Forgalomtechnikai ankét.

A rendezvényen elhangzott előadások tömörített változata a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara online külön számában elérhetőek lesznek.

Szabó Eszter

Közlekedési szakcsoport