Gáspár Ferenc "Környezet Védelméért" díj

2022 október 12.

Gáspár Ferenc kollégánk a Környezet Védelméért díjat vehetett át ünnepélyes keretek között Budapesten!

A díjat dr. Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkára, valamint Parragh Dénes, a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozatának elnöke adta át.

A kitüntetést az MMK bármely tagjának javaslata alapján azok a kamarai tagok kaphatják meg, akik a környezetvédelem egy, vagy több szakterületén hosszú időn keresztül kiváló és eredményes teljesítményt nyújtottak, vagy valamely területen kimagasló eredményt értek el.

Gáspár Ferenc a Bajai Főiskolán szerzett építőmérnöki diplomát.  Mérnöki pályáját mélyépítési tervezőként a Pécsi Tervező Vállalatnál kezdte 1971-ben, majd Szombathelyre kerülve a Mélyépterv helyi irodájában közműtervező volt. Közben négy évig Algériában teljesített tervezői külszolgálatot. Következő mérnöki időszakában beruházás lebonyolítással, műszaki ellenőrzéssel foglalkozott a vízgazdálkodási társulatoknál, majd a Hydro-Ép Kft-nél. Megszerezte a közbeszerzési referens képesítést, melyet a Vízügyi  Igazgatóságnál hasznosított munkájában. Jelenleg nyugdíjas, mellette saját cége, a TEKSZONSZOLG ügyvezetője. Munkásságában meghatározó volt a települések szennyvízrendszereinek megvalósítása, melyek közül néhány helyszín: Őriszentpéter és környéke, Bajánsenye és környéke, Pinka-völgy, Pankasz térsége. Vezető szerepe volt a kőszegi és csepregi települési szilárd hulladéklerakók tervezésében, kivitelezés műszaki ellenőrzésében. Kamaránknak három évig a Vas Megyei Mérnöki Kamara Környezetvédelmi szakcsoportjának helyettes vezetője, majd négy évig a vezetője volt. Kiemelkedő munkát végzett abban a faültetési akcióban, melynek keretében a Vas Megyei Mérnöki Kamara Trianon emlékére 101 fát ültetett el többek között a Kőszeg melletti árvíztározó Abért-tavánál. A Vas Megyei Mérnöki Kamara sok évtizedes és magas színvonalú tevékenységét elismerve 2016-ban Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díjat adományozott számára.

Ezúton is gratulálok minden kolléga nevében, kívánok további munkájához sok sikert, örömöt és jó egészséget!

 

Kovács Balázs

környezetvédelmi szakcsoporti elnök