In memoriam Csehi József (1942-2020)

2020 október 29.

Megrendülten értesültünk arról, hogy tagtársunk, Csehi Jóska földi élete bevégeztetett. Tudtuk, hogy már egy ideje súlyos betegséggel küzd, de még ez sem gátolta örökmozgásában, valamely ügyért való kitartó küzdelmében.

Fékezhetetlen energiával és lelkesedéssel élte életét hivatásában, családon belül és a közéletben egyaránt.

Gépész technikusként első munkahelye a MÁV Szombathelyi Fűtőház Főnökség volt, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen a közlekedésmérnöki diploma megszerzését követően pályája folyamatosan felfelé ívelt. Érdeklődése az energetika felé irányult. Folyamatosan képezte magát, a BME Gépészmérnöki Karának Energiagazdálkodási Szakán gazdasági mérnöki oklevelet szerzett. 1976-tól kezdődően a távhőszolgáltatásban dolgozott, aktív munkássága utolsó 13 évében a Sárvár Távhő Kft. ügyvezető igazgatója volt.

Társadalmi és egyesületi tisztségeit számosságuk miatt felsorolni is nehéz, melyekben Ő soha nem a pozíciót, hanem a feladatot látta. Hosszú éveken keresztül volt az Energiagazdálkodási Egyesület Vas Megyei Szervezet, a Magyar Energetikai Társaság, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetség, a Magyar Mérnöki Kamara Hő és Villamosenergetikai Tagozat elnökségi tagja. Egyik alapítója a Vas Megyei Mérnöki Kamarának, aktívan dolgozott a Közlekedéstudományi Egyesület Vas Megyei Területi Szervezetében, a Vas Megyéért Egyesületben és mindenütt, ahol Vas megye fejlődéséért lobbyzni lehetett.

Munkásságát számos kitüntetés dicséri, melyek közül kiemelkedik a Knuth Károly életmű díj.

A Rákóczi Szövetség Szombathelyi Szervezetének elnökeként elévülhetetlen érdemei vannak, többek között Esterházy János kultuszának megerősítésében.

Ugyancsak személyének köszönhető, hogy a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöksége szoros kapcsolatot építhetett ki a szombathelyi születésű Andráskay Edével, a svájci Gotthard-bázisalagút egyik felelős mérnökével.

Jóska nem kímélte magát, bátran vállalta fel a konfliktusokat is az általa képviselt nemes ügy érdekében.

Örök nyugvóhelyére családja kérésére szűk körben közvetlen szerettei kísérik, ezért a halottak napjához közeledve gyújtsunk gyertyát Jóska emlékére.