Kilenc milliárdos beruházás Szombathelyen

2021 szeptember 10.

Kilenc milliárd forintból épülhet meg az északi iparterületen az a kutatás-fejlesztési és oktatási központ, amelyhez nemzetközi szinten is egyedülálló egészségipari tesztkörnyezet is kapcsolódik.

A Szombathely 2030 Program keretében dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a Pécsi Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, az ELTE,  a Vas Megyei Iparkamara, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI), a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület (PBN), és a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft. képviselőjével együttműködési szerződést írt alá szeptember 6-án.

A Schrammel-gyűjteménynek otthont adó egykori Éva-malomban tartott sajtótájékoztatón egy XXI. századi, szombathelyi beruházás jelképes alapkőletétele történt. Ma már a tudás az, amely valódi értéket jelent: ebből lesz a magasabb fizetés és a hosszútávú, biztos munkahely a munkavállaló számára. A tudás az egyetemekről jön, amit hasznosítani kell, támogató önkormányzati közegben. Ezért érkeztek szeptember 6-án Szombathelyre az együttműködő felek: együttműködésük egyedülálló tudáslehetőséget jelent.

 

Erről szól a tervek szerint kilenc milliárd forintból az északi iparterületen építendő kutatás-fejlesztési és oktatási központ laborokkal, kutatóállomásokkal, konferenciaközponttal és nemzetközi szinten is egyedülálló egészségipari tesztkörnyezettel. Ez lesz a kiindulópontja a további beruházásoknak, a városban működő cégek jövőbeni fejlesztéseinek, az új cégek letelepítésének. Ehhez az összeghez kapcsolódhat még újabb két milliárd forint értékben kutatói együttműködésre fordítható fejlesztési forrás is.

 

Egyértelműen kijelenthető, hogy egy év előkészítés után nemcsak elméletet tudnak felmutatni az együttműködő szervezetek, hiszen a Pécsi Tudományegyetem egészségtudományi kara révén frissen akkreditált képzést Szombathelyre, továbbá Regionális Rehabilitációs Központot tervez megvalósítani, az Óbudai Egyetem két intézettel készül megjelenni a városban, s, már elindította az első, támogatott, képzési programját, rektori megbízottat nevezett ki a szombathelyi fejlesztésekhez, az ELTE folyamatosan növekvő hallgatói létszámmal folytat informatikai, gazdasági, pszichológiai és pedagógiai képzéseket, valamint a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és helyi vállalkozásokkal közösen gyakorlatorientált kamarai tantárgyat indított, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület (PBN) pedig Közép-Európában egyedülálló gyártósort biztosít kutatás-fejlesztési célokra, és intelligens idősotthon szobát épít tesztelési célokra.

 

Mindez már nyomon követhető a www.szombathely2030.hu oldalon. Ősszel folytatódnak a tárgyalások a kormányzattal, ahová a K+F centrum vonatkozásában kész, kidolgozott projektterveket és látványtervet is visz magával a szombathelyi városvezetés.

 

A sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn, Szombathely MJV gazdaság - és városfejlesztésért felelős tanácsnoka nyitotta és moderálta, ezt követően dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere, prof. dr. Miseta Attila János, a Pécsi Tudományegyetem rektora, prof. dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa, Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Tóthné Temesi Kinga, a Közlekedéstudományi Intézet irodavezetője, dr. Barta Balázs, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület (PBN) ügyvezető igazgatója és dr. Kardon Béla, a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft. tudományos igazgatója arról beszéltek, hogy miért tartották kiemelten fontosnak az együttműködéshez való csatlakozást, továbbá milyen projektelemekkel terveznek hozzájárulni annak sikeréhez.

 

A Közlekedéstudományi Intézet (KTI) részéről Tóthné Temesi Kinga irodavezető, tudományos munkatárs vett részt a sajtóceremónián. Elmondta: - A KTI több mint nyolc évtizedes, nemzetközi elismerést kivívó múltjával elkötelezett minden olyan közlekedéssel összefüggő előkészítő tervező munkában, amely a társadalmi jólét fejlődését szolgálja. A nemzetközi projektekben végzett kutatásaink, és elismert szakembereink a biztosítékai annak, hogy a Közlekedéstudományi Intézet minden kérdéskörben tud innovatív megoldást kínálni a közlekedési szakterület aktuális kihívásaira. Kutatási területeink szerteágazóak, és a közlekedés minden szegmensét felölelik. Különböző megrendelői körökben közreműködünk a járműfejlesztéstől az oktatásig. A közlekedésbiztonság javítása érdekében tett erőfeszítéseink egyik alappillére - kiadványaink és rendezvényeink által - a gyermekek közlekedésre nevelése. A közlekedésszervezés területén az ország teljes helyközi autóbuszos és vasúti közszolgáltatását lefedően koordináljuk és optimalizáljuk a mobilitási igényeken alapuló közszolgáltatást, ezen túlmenően egyedi önkormányzati megrendelésére segítjük a helyi közösségi közlekedési szolgáltatás javítását. Kiemelt jelentőségű a közlekedési szektor környezeti hatásainak monitorozásában kifejtett több évtizedes szakértői munkánk. Számos közép és hosszútávú közlekedési stratégiai dokumentum épül a Közlekedéstudományi Intézet kutatásaira, és veszünk részt jelenleg is a jövő legnagyobb kihívását jelentő innovatív fejlesztések előkészítésében, jogszabály alkotásban, mint az e-mobilitás, a drónmobilitás és az önvezető autók kérdésköre.

 

Magyarországon, mint a világ számos egyéb országában is a ’80-as, ’90-es években a mobilitási igények ugrásszerű fejlődésével egyidejűleg az első mobilitásból eredő kapacitási és forgalombiztonsági problémákat az összefüggő gyorsforgalmú hálózat hiánya és a fővárosi agglomeráció terjeszkedése jelentette, ma már azonban a zsúfolt belvárosi környezet, az állandósult parkolási nehézségek nemcsak a kiemelt nagyvárosaink jellemzője, hanem ez a probléma hazánk megyei jogú és egyéb közepes méretű városait is elérte. Újszerű megoldást kell találni arra, hogy ne legyen a közlekedés saját maga a gátja a közlekedésnek. A Közlekedéstudományi Intézet elkötelezetten vállalja az új szemléletű, széles szakmai és társadalmi körök bevonását igénylő innovatív megoldások népszerűsítését a közlekedésben, melyre egyik kiváló helyszín lehet Szombathely. Bízom benne, hogy a kitűzött, 2030-ig szóló programban sikerül megvalósítani minél több olyan projektelemet, amely jó példaként szolgálhat más hazai városoknak is. Ezen gondolatokkal kívánok a projektben résztvevő valamennyi partnernek konstruktív együttműködést, sok sikert a kitűzött célok eléréséhez. – zárta Tóthné Temesi Kinga.

 

A sajtónyilvános eseményen a felek aláírták a Szombathely2030 együttműködési megállapodást, továbbá a kutatási és innovációs központok európai hálózatához való csatlakozásról szóló nyilatkozatot. 

vissza a hírek oldalra