Könyv Almásy László Ede életéről

2018 március 28.


A Vas vármegye műszaki nagyjai sorozat második köteteként megjelent, Almásy László Ede életét bemutató könyvet mutatták be csütörtökön az Őrvidék-Házban.
A dr. Nemes József, az ELTE SEK docense által írt munka a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában került az olvasók kezébe.

Az Irodalmi Műhely összejövetelén elhangzott változatos felszólalások is azt igazolták: a Borostyánkő várában született, Szombathelyhez is több szállal kötődő kutatót, térképészt, autóversenyzőt és pilótát méltatlanul feledte el az utókor.

Elsőként dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője méltatta a – szavaival élve – „letehetetlenül kiváló” könyvet. Amely, mint hangsúlyozta, az izgalmas főhős személyén túlmenően is érdekes olvasnivalót kínál, mivel szakszerű, színes tablóba helyezi életútjának epizódjait. Dr. Puskás Tivadar polgármester Almásy életének szombathelyi vonatkozásait emelte ki, felidézve, hogy Gagarin utcai házában az új tulajdonosok megtalálták piros pilótasapkáját. Déri Lajos, a Vas Megyei Mérnöki Kamara alelnöke a műszaki szakember, a gépész és térképész előtt hajtott fejet, akinek számos találmánya segítette a sivatagban való közlekedést és tájékozódást.

Az Apáczai Alapítvány elnöke, Kovács Jenő a családi gyökerekről beszélt és arról, mennyire nem volt egyértelműen elutasítható vagy vállalható Almásy ténykedése a II. világháború idején. Végül dr. Nemes József hangsúlyozta: rengeteg korabeli dokumentumot alapul véve, tényszerűen írta le a kalandokban bővelkedő életutat. Ki-ki döntse el, hol a helye Almásynak, ő mindenesetre így fogalmazott: egy olyan embert kellett a szombathelyieknek kitörölni az emlékezetükből, aki inkább szobrot érdemelt volna.

Forrás: https://www.vaol.hu/kultura/helyi-kultura/konyv-szuletett-grof-almasy-laszlo-eleterol-aki-valojaban-nem-is-volt-grof-2283845/

Fotó: Szendi Péter