KTE szakmai út Gyöngyös, Szolnok

2018 december 19.

A Vas megyei Mérnöki Kamara Közlekedési Szakcsoportjának és Közlekedéstudományi Egyesület Vas Megyei Területi Szervezet vasúti szakcsoportjának tagjai vettek részt 2018. október 17-18-ára megszervezett 2 napos szakmai úton.

Az út első megállója Gyöngyös volt, ahol a VAMAV Vasúti Berendezések Kft. üzemcsarnokaiba és az ott végzett munkálatokba nyerhettek betekintést a résztvevők. A VAMAV Kft. vasúti kitérők, átszelések, vágánykapcsolatok és más felépítményi szerkezetek széles palettáját tervezi és gyártja is le. Megoldásokat kínál a váltók működtetését megvalósító állítóművek, zárszerkezetek, végállás érzékelők terén, valamint a különféle diagnosztikai és monitoring feladatok megoldására.

A hazai kitérőgyártás és ezzel együtt a VAMAV Kft. gyökerei a Magyar Állami Gépgyár működésének korába nyúlnak vissza. 1951-ben a kitérőgyártást Gyöngyösre telepítették, ezáltal egy rendkívül korszerűnek számító gyártó üzemet hoztak létre egy olyan régióban, ahol azt megelőzően szinte egyáltalán nem volt ipari termelés.

A cég 1991-ben VAMAV Vasúti Berendezések Korlátolt Felelősségű Társaság néven vegyes vállalattá alakult a Magyar Államvasutak és az osztrák VAE GmbH 50-50%-os részvételével.

Napjainkban a vasúti pálya szerkezeti elemeinek legyártásán felül szakmai oktatás és karbantartás területén is nyújtanak szolgáltatásokat a megrendelők felé.

Az üzemlátogatás során ismertették, hogy az egyes szerkezetek alkatrészei milyen gépek és technológiák alkalmazásával kerülnek legyártásra, majd az egyes elemek összeszerelése milyen módon és sorrendben történik.

A VAMAV-nál tett látogatást követően a gyár szomszédságában kialakított hosszúsíngyártó üzem területén vezették körbe a csoportot. Bemutatásra került, hogy a gyártótelepre szállított már használt vagy új sínszálakból, melyik az a négy jellemző munkafolyamat, amely során előállítják a napjainkban járatos 120 méter hosszúságú sínszálakat. Ez a négy folyamat egyenként külön épületekben történik és a gyártási sorrendnek megfelelően magyarázták el csoportunknak a hosszúsínszálak előállításának menetét. Így megismertük, milyen gépekkel és milyen módon történik a sínvégek előkészítése, összehegesztése, a hegesztési varrat lemunkálása és a hegesztés minősítése valamint finomcsiszolása.

A napot a Szolnoki állomáson kialakított Vasúti almárium megtekintésével zártuk, ahol bepillantást nyerhettünk az elmúlt évtizedek vasúttörténetébe. Kondor Balázs, forgalmi csomóponti főnökségvezető vezetésével tekinthettük meg a kiállítást, mely öt helyiségből áll, úgy, mint: egy távírdát, egy forgalmi irodát, egy személypénztárat, egy Utasellátót és egy oktatási helyiséget. Ezen tárlatban tematikusan az egyes szobákban a vasút múltját idéző tárgyi emlékek széles tárháza található. Mindent összevetve az összegyűjtött tárgyak száma, olyan 1500-2000 körül alakul. Azaz egy páratlanul gazdag, igen részletes és alapos gyűjtemény található Szolnokon.

Ezután megtekinthettük az állomáson üzemelt Utasellátó éttermi helyiségét, ahol további kiállítási tárgyakat, valamint az úgynevezett VIP éttermet korabeli bútorokkal, ahol az ország vezetői zártkörűen fogyaszthattak.

A szakmai út második és egyben utolsó napján megtekintettük a MÁV-Start Zrt. Szolnoki Járműjavító üzemének egy részét, ahol bemutatásra került egy rövid működést ismertető prezentációt követően az új IC+ kocsik gyártósora, valamint a használt járműveket korszerűsítő üzem.

Zárásként, pedig meglátogattuk az egykori szolnoki vasútállomás területén felépített RepTár múzeumot, amely egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Kelet-Európában. A múzeum rendelkezik egy fedett- és külső kiállítótérrel, mely mintegy 60 000 m2 alapterületű. A műemléki védettség alatt álló hajdani felvételi épületet is felújították, és itt kerültek kialakításra a RepTárhoz kapcsolódó üzemi helyiségek, valamint az épülethez csatlakozik, az újonnan felépített fedett kiállítócsarnok is.

A RepTárban elhelyezett gyűjteményt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek munkájával került összeállításra. A kiállított tárgyak között muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök éppúgy megtalálhatók, mint a hajtóműmodellek, és a hazai repüléstörténet egyéb relikviái.

 

Készítette: Egyházi Dániel és Fridrich Mátyás

 

Kapcsolódó galéria

KTE szakmai út Gyöngyös, Szolnok
KTE szakmai út Gyöngyös, Szolnok
KTE szakmai út Gyöngyös, Szolnok
KTE szakmai út Gyöngyös, Szolnok
KTE szakmai út Gyöngyös, Szolnok