Mérnökbázissá válhat a város - hangzott el a Megyeházán

2015 február 11.

19. alkalommal rendezte meg a Műszaki szakemberek fórumát a Vas Megyei Mérnöki Kamara, a Vas Megyei Építész Kamara és a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) Vas Megyei Egyesülete szerdán a Megyeháza dísztermében.

Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja beszélt arról az államreformról, amelynek eredményeképpen április 1-jétől a szakigazgatási szervek - részben vagy egészben - integrálódnak a kormányhivatalokba. Szólt a város stratégiai pillanatáról, a szeptembertől Szombathelyen induló mérnökképzésről, amellyel új perspektívák teremtődnek.

Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke szerint történelmi jelentőségű a duális mérnökképzés Szombathelyen: katalizálja a megye gazdasági fejlődését, a tehetségek itthon maradnak, megoldódhat a helyi gyárak humánerőforrás-utánpótlása, mérnökbázissá válhat a város. Megemlékezett arról is, hogy épp egy mérnök, Egri Balázs okleveles építészmérnök lett 2014-ben Vas megyében az év embere.

Puskás Tivadar polgármester 2015-öt az építés évének nevezte, nem csak a mérnökképzés beindulása miatt, - amelyre előzetesen már 221-en jelentkeztek -, hanem az idei, nagyszabású beruházások miatt is, hiszen startol, vagy már elkezdődött a Haladás sportkomplexum, a Fedett uszoda, a Csónakázótó és környékének megújítása. A polgármester megkérte a vasi mérnököket, hogy segítsenek a projektekben, hogy utódaink büszkén mondhassák az elkészült épületekre: a mi mérnökeink tervezték, kivitelezték.

Műszaki szakmai fórum a Megyeházán

Műszaki szakmai fórum a Megyeházán

Kovács Jenő, az MTESZ Vas Megyei Egyesületének alelnöke az utóbbi öt év tapasztalata alapján a mérnöktársadalom megerősödéséről, felszálló ágba kerüléséről szólt, amely talán lineárisan folytatódik.

A köszöntők után átadták a kitüntetéseket az elmúlt évben kimagasló munkát végző öt szakembernek. A Vas Megyei Építész Kamara Rauscher Miksa-díját Takács András okleveles építészmérnök vehette át. A Vas Megyei Mérnöki Kamara Wagner József üzemmérnök, vízellátási, vízkezelési szakmérnököt Bodányi Ödön-díjjal, Déri Lajos, Kapolcsi Imre és Lőrincz Csaba okleveles építőmérnököket Kiemelkedő mérnöki munkáért emlékplakettel jutalmazta.

Wagner József (jobbra) üzemmérnök, vízellátási, vízkezelési szakmérnök Bodányi  dön-díjat kapott

Kapolcsi Imre (balra) okleveles építőmérnököt Kiemelkedő mérnöki munkáért emlékplakettel jutalmazta a Vas Megyei Mérnöki Kamara

Kapolcsi Imre (balra) okleveles építőmérnököt Kiemelkedő mérnöki munkáért emlékplakettel jutalmazta a Vas Megyei Mérnöki Kamara

Dr.Iker János, a Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ főigazgatója A gazdaság és az oktatás kapcsolata a szombathelyi felsőoktatás jelenlegi helyzetében címmel tartott előadást. Tanulmányokból kiderült: míg korábban a tényleges, objektív tudás, ma már az információ megszerzésére irányuló motiváció az értékesebb, hiszen a diák előbb letölti okostelefonról az adatot, mint, ahogy a tanár odaér a tananyagban.

Az új, versenyképes tudás, a vele járó kreativitás értékteremtő, ez a társadalmi fejlődés motorja is, nem csak a gazdaságé. Ehhez kell merőben új oktatási módszereket alkalmazni, - kevesebb tananyaggal, csoportos feladatmegoldással -, hogy a gyerek érdeklődése ne vesszen el 12 éves korára, szeressen tanulni. A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a humánerőforrásba fektetett tőke jobban megtérül, mint a konkrét fizikai beruházás. Szükséges az oktatási reform.

A fórum dr. Németh István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara korábbi elnökének 2014-ről szóló beszámolójával folytatódott, majd a novemberi tisztújításon megválasztott új elnök, Nádor István informálta néhány változásról a jelenlévőket.

Ábrahám Ferenc, a Vas Megyei Építész Kamara 2014 végén újraválasztott elnöke is összefoglalta az előző évet. Büszkén beszélt az egy évtizede létező, a mérnöki kamarával közös, kéthavonta megjelelő lapról, a Térről, amely a harmadik szám óta új arculattal informálja a tagokat.