Szobrot állítanának Hollán Ernőnek a mérnökök

2016 augusztus 31.

Az egészalakos bronzszobor költsége a becslések szerint mintegy 20 millió forintba kerülne és felállítását a Vas Megyei Mérnöki Kamara épülete előtt, a 11¬es Huszár útra tervezik.

– Hollán Ernő 1867-ben alapította meg a Magyar Mérnöki Kamara jogelődjének tekintett Magyar Mérnök és Építész Egyletet, és lett annak első elnöke. Jövőre ennek az eseménynek éppen 150 éve, márpedig ez a kerek évforduló igazán érdemes arra, hogy megemlékezzünk a szombathelyi születésű hadmérnökről, aki az 1848/49-es szabadságharc meghatározó katonai vezetője, a kiegyezés korának közlekedési, majd honvédelmi államtitkára is volt – hangsúlyozta Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke. Annál is inkább, tette hozzá az elnök, mivel hazánkban mérnöknek alig¬alig van szobra.

A szobor elkészítéséhez a kamara elnöke a napokban segítséget kért a magyar mérnöktársadalomtól, ahonnan már most több pozitív visszajelzés érkezett. Most, a Vas megyei polgárok, cégek, intézmények, civil szervezetek vannak soron. A kamara szeretné, ha adományaikkal támogatnák egy Hollán Ernő köztéri szobor felállítását.

Megtudtuk, a szobor tervezőjét még nem választották ki, egyelőre annyi biztos, hogy egy egészalakos bronzszobrot készíttetnének, amelyet a kamara épülete előtt állítanának fel 2017-ben, és az előzetes számítások szerint a terv megvalósításához 20 millió forintra lenne szükség. Ha teheti, segítsen ön is, hogy méltó módon lehessen megemlékezni megyénk, városunk és a magyar mérnöktársadalom kiemelkedő alakjáról.

 

Forrás: Budai Dávid, Vas Népe

http://vaol.hu/szombathely/szobrot-allitananak-hollan-ernonek-a-mernokok-1785486