VASI MÉRNÖKBÁL 3.0

2018 február 05.

Az idei bált az elegancia mottójával szervezte meg a Vas Megyei Mérnöki Kamara. A jeles eseménynek immáron harmadik alkalommal is a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubja adott otthont.

Bálint Éva és Szabó Tibor színművész házaspár elegáns fekete-fehér ruhakompozícióban vezette le az estet a pezsgős vendégfogadás után, Szabó Tibor Völgyi Attila gitárművész kíséretére énekelt is. A köszöntők és a kamarai kitüntetések átadása után Peltzer Géza - a már tőle szinte elvárt és megszokott hangulatban - harmonikával kísérte a vacsorát. 2018-ban a Filipovits Rajmund által vezetett horvát Guslice tambura együttes műsorát élvezhették a vendégek, s, mivel a mérnökbálon mindig hangsúlyos a mérnöki szakma/hivatás, két mérnök is bemutatkozott a hangszereken: Bencsics Gábor gépészmérnök és Horváth Gyula Vladimir villamosmérnök. (Peltzer Géza sem lóg ki a sorból: erdőmérnökként végzett.) A tánc sem maradt ki az ezévi repertoárból: a Lorigo TSE négy táncosa hangolta ritmusos, pörgős produkcióval a báli közönséget a Galaxy tánczenekar hajnalig tartó muzsikájára. A tombolát a mérnökmoziból jól ismert színész hármas – Horváth Ákos, Vass Szilárd és Szabó Róbert Endre – sorsolta ki, vidám perceket szereztek a publikumnak.

Kiemelt vendégek: 
dr. Németh István, PhD, egyetemi docens, az ELTE Savaria Egyetemi Központ koordinációs rektorhelyettese, a szombathelyi mérnökképzés szakmai alapítója
dr. Váradi József, a Vízügyi Tudományos Tanács elnöke
Skrapits László, a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

Házigazdák: 
Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke
Déri Lajos, a Vas Megyei Mérnöki Kamara alelnöke

Köszöntőbeszédet mondott:
dr. Németh István
Nádor István

 

Kitüntetettek:
Bodányi Ödön Díj: 

KAPOLCSI IMRE okleveles építőmérnök, geotermikus energia szakmérnök

Felsőfokú tanulmányait a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán, a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte, majd a Miskolci Nehézipari Egyetemen szerzett szakmérnöki diplomát. Szakmai pályafutását a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon kezdte, majd a Környezetvédelmi Felügyelőségen dolgozott, ahol műszaki igazgató-helyettesi pozícióban ténykedett. Ezt követően a Környezetgazdálkodási Intézet szombathelyi részlegének vezetője lett, 1996 óta pedig az ÖKOHYDRO Kft. irodavezetője. Számos nyugat-dunántúli környezetvédelmi probléma feltárásában, megoldásában vállalt aktív szerepet.

Néhány példa ezek közül:

•           Szombathely, Körmend, Kőszeg, Csepreg, Sárvár hulladéklerakóinak hatásvizsgálata, felülvizsgálata

•           FALCO, OPEL, BPW-Rába üzemi vízkárelhárítási terveinek elkészítése

•           az EPCOS, a Huszár úti, volt szovjet laktanya szennyezett területeinek feltárása, kármentesítési tervek készítése

•           Mecseki uránbánya bezárásának hatásvizsgálata 

•           Recski ércbánya rekultivációjának hatásvizsgálata

•           Hódmezővásárhely, Marcali, Aszód veszélyes hulladéklerakóinak hatásvizsgálata

A Vas Megyei Mérnöki Kamrának 1997 óta tagja, ahol jelenleg az Etikai és Fegyelmi Bizottság elnöke, valamint a környezetvédelmi szakcsoport elnökségi tagja. Legmagasabb kitüntetésével szerteágazó és magas színvonalú szakmai munkáját, környezetünk aktív védelmét, kiváló szervezőkészségét ismerte el a kamara.

 

 

Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díj:

CSILLÉRY BÉLA KÁROLY közlekedésmérnök

Felsőfokú tanulmányait a Budapesti Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola közlekedés-építési karán végezte. Diplomáját 1975-ben vehette kézhez. Közel 50 éve dolgozik a pályán, 1975 és 2013 között a MÁV alkalmazottjaként, majd magántervezőként és műszaki ellenőrként is jelentős vasúti beruházások megvalósításában vett részt. A Vas Megyei Mérnöki Kamarának alapító és aktív tagja.

Néhány példa munkáiból:

•           Sopron-Déli állomás vágányhálózat korszerűsítése, tervezése

•           Sopron-Szombathely vasútvonal korszerűsítése, tervezése

•           Szlovén vasút építésének üzemeltetési műszaki ellenőrzése

•           Székesfehérvár vasúti csomópont átépítése, műszaki ellenőrzése

A kitüntetéssel magas színvonalú szakmai tevékenységét, a Vas Megyei Mérnöki Kamara kapcsolatépítésében vállalt szerepét ismerte el a vasi mérnök szervezet.

 

Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díj:

KRENNER RÓBERT okleveles villamosmérnök, vízellátási és csatornázás-szennyvíztisztítási szakmérnök

A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett erősáramú villamosmérnökként, majd a bajai Eötvös József Főiskolán szerezte szakmérnöki diplomáit. Pályája kezdetén egy évet dolgozott tervezőként és műszaki ellenőrként a Sabaria Cipőgyárban, azóta pedig folyamatosan a Vízműnél végzi magas színvonalú mérnöki, vezetői munkáját. A viziközmű szolgáltatásban végigjárta a szakmai ranglétrát a műszaki ellenőrtől a vezérigazgatóig, ma vízszolgáltatási főmérnökként dolgozik a Vasivíznél. Vas megyében víz és szennyvíz közműveinek működtetésében, fejlesztésben meghatározó szerepe volt és van.

Néhány közülük:

•           Szombathely „Sárdéri vízmű gépház” építészeti, gépészeti és villamos rekonstrukciójának irányítása

•           Több ivóvízminőséget javító projekt - köztük Körmend, Csepreg, Mersevát, Tormásliget, Nemesrempehollós - műszaki előkészítése

•           Rum és térsége szennyvízelvezető és tisztító rendszer megvalósításának koordinálása a pályázattól az üzemeltetésig.

•           Szombathely szennyvíztisztító telep megújításának szakmai és gazdasági felügyelete ISPA projekt keretében

•           Stabil és egészséges ivóvízellátás biztosítása

Számos szakmai publikáció és előadás fűződik nevéhez, a közéletben rendkívül aktív. Külön érték, hogy Csempeszkopácson 30 éves korában polgármesterré választotta a település, immár hét alkalommal megszakítás nélkül újra és újra ő a falu első embere.

 

Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díj:

VÖRÖS ÁRPÁD okleveles építőmérnök, forgalomtervezési szakmérnök

Mérnöki, szakmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte. Munkahelyein, a Győri Közúti Építő Vállalatnál és a különböző megnevezésű Vas megyei közútkezelő szervezetnél végigjárta a szakmai ranglétrát. Jelenleg a Magyar Közút Nzrt. Vas Megyei Igazgatóságának fejlesztési és felújítási osztályvezetője.

Mérnöki munkái közül néhány kiemelkedő:

•           89-es főút Szombathely-Bucsu szakasz fejlesztése

•           84-es főút Sárvár elkerülő szakasz beruházása

•           M86-os gyorsforgalmi út Vas megyei szakasz megvalósításánál előkészítési, lebonyolítási, projekt mérnöki feladatok ellátása

•           a Vas megyei alsóbbrendű úthálózat fejlesztési munkáinak menedzselése a Területi Operatív Program keretében

•           a magyar-osztrák közúti kapcsolatok aktív résztvevője

A jövő mérnökeit számos esetben segítette egyetemi hallgatók mellett külső konzulensi feladatok vállalásával, fiatal szakmai támogatásával. A kamara egyik alapítója, a közlekedési szakcsoport tagja.

 

Horváth Gyula Vladimir okleveles villamosmérnök munkáját Brenner-díjjal, Mayer Ferenc okleveles építőmérnök munkáját Gothárd-díjjal ismerte el 2017-ben Szombathely városa. – őket is tapssal jutalmazta a mérnökbál közönsége.

 

szerző: Gombás Mónika

fotók: Hornyák Emőke

 

VASI MÉRNÖKBÁL 3.0_SAJTÓMEGJELENÉSEK

 

Vas Népe: 

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szakmai-kituntetesek-kamarai-tagoknak-vasi-mernokbalon-2239213/

 

Vaskarika: 

http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/14816/gyokkilenc-vasi_mernokbal_3_0_a_krudy_klubban/

 

Alon:

http://www.alon.hu/aktualis/2018/02/vasi-mernokbal-30-fellepok-kituntetettek-fotok

 

Magyar Mérnöki Kamara: 

https://www.mmk.hu/informaciok/hirek/vasi-mernokbal-2018

 

VMMK:

http://vasimmk.hu/hu/hirek/vasi-mernokbal-3-0/

Kapcsolódó galéria

Mérnökbál 3.0
Mérnökbál 3.0
Mérnökbál 3.0
Mérnökbál 3.0