Zserbó a mérnökökkel

2016 május 05.

„Legyen a mérnökök vendége egy zserbóra!” – címmel kávéházi programra várta az érdeklődőket május 4-én a Vas Megyei Mérnöki Kamara. A magyar műszaki értelmiség napja alkalmából először szervezett Szombathelyen programot.

Peltzer Géza zenész, egykori erdőmérnök tangóharmonikán francia sanzonokkal adta meg a hangulatot, majd Nádor István elnök rövid köszöntő után bemutatta a megyei mérnöki kamara megújult honlapját. A portálon a mérnökkereső a legfontosabb elem: a rendszer lehetővé teszi, hogy az építkező a szűkebb-tágabb földrajzi körzetében működő szaktervező mérnököket gyorsan, online is elérje.

Lakézi Gábor, a városüzemeltetési osztály vezetője üdvözölte a kamara új szolgáltatását, hiszen manapság, hogy lazítottak a jogszabályokon, még fontosabb, hogy az emberek egyszerűen, rövid idő alatt találjanak jó szakembereket.

Dr. Kondora Bálint a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke le is tesztelte a keresőt: sárvári mérnökre keresett rá, megállapította, hogy felhasználóbarát az oldal.

Az esemény előadásokkal folytatódott. Tóthné Temesi Kinga okleveles építőmérnök a Szent Márton projektről beszélt, amelynek megvalósításában kizárólag helyi szakemberek vesznek részt. A Szent Márton templom előtti gyalogos zóna átalakul, megújul a Szily János utca, eltűnnek a parkolók a Berzsenyi és a Mindszenty térről - a város arculata jelentős mértékben módosul. Lakézi Gábor hozzátette, hogy másképp kell majd közlekedni, parkolni, ez nemtetszést is kiválthat, de számos szakmai egyeztetés és vita előzte meg a projekt elfogadását.

Déri Lajos okleveles építőmérnök felidézte az 1965-ös szombathelyi árvizet, majd kifejtette, hogy a 2010-ben átadott, közel ötmillió köbméter befogadására alkalmas Lukácsházi víztározó megépítése óta nincs árvízveszélyben a város. Hat évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy a Perint medrét kicsit földobják, így a Váci utca mellett piknikpark és látványtó, az egyetem és az Óperint utcában pedig megemelt vízszinttel, víz közeli sétánnyal lépcsős terasz lenne. A tervek egyelőre azonban még a tervező asztalon fekszenek.

A tervek szerint a magyar műszaki értelmiség napját hagyományteremtő szándékkal jövőre is megrendezi a megyei mérnöki kamara.

Kapcsolódó galéria