Gyakori kérdések

Hogyan tudok jelentkezni a Vas Megyei Mérnöki Kamarába?

Azok az érdeklődők, akik nem tagjai a Mérnöki Kamarának, így nem szerepelnek a kamarai nyilvántartásban sem, kitölthetik az on-line regisztrációs lapot: http://mmk.hu/e-mernok/regisztracio címen.

A regisztrációt követően elérhetővé válnak azok az on-line kitölthető űrlapok, amelyekkel mind a kamarai tagságot, mind valamely szakmagyakorlási engedélyt kérelmezni tudják.

Szeretném mérnöki vállalkozásomat regisztráltatni a Kamara honlapján. Mit kell tennem?

A regisztrációhoz szükségs adatlap a http://www.vasimmk.hu/mukodes/nyomtatvanyok/ címen érhető el.
Kitöltés után az info@vasimmk.hu címre szükséges visszaküldei.

Szeretném személyes portfóliómat regisztráltatni a Kamara honlapján. Mit kell tennem?

A regisztrációhoz szükségs adatlap a http://www.vasimmk.hu/mukodes/nyomtatvanyok/ címen érhető el.
Kitöltés után az info@vasimmk.hu címre szükséges visszaküldei.

Mire való az e-Mérnök rendszer?

Az e-Mérnök Információs és Szolgáltató Rendszer segítségével a mérnöki kamara tagjai és a köztestület által nyilvántartott szakemberek egyszerűen, felhasználóbarát módon és lényegében bárhonnan tudják intézni kamarai ügyeiket, pl. szakmagyakorlási kérelem, szakmai cím kérelem, továbbképzések teljesítése a Tudásközponton keresztül és a képzések nyilvántartása, mérnöki kamarai Tudásbázis használata, személyes portfólió és referencia oldal, stb.

Hogyan tudok belépni az e-Mérnök rendszerbe?

A Mérnöki kamarai tag, vagy a kamara által nyilvántartott szakmagyakorló, amennyiben rendelkezik Ügyfélkapu hozzáféréssel, az e-Mérnök rendszerbe való első belépés előtt meg kell hogy adja az ügyfélkapus viselt nevét (pl.: Teszt Elek) és az ügyfélkapus e-mail címét (teszt.elek@gmail.com). Ezt megteheti személyesen, telefonon, e-mailben vagy levélben a lakóhelye szerinti területi mérnöki kamaránál, vagy közvetlenül az e-Mérnök Ügyfélszolgálaton keresztül ( ugyfelszolgalat@mmk.hu , +36-1-4557081 és+36-1-4557082).

FIGYELEM! Az ügyfélkapus viselt név nem azonos az ügyfélkapu felhasználó névvel!
FIGYELEM! Ügyfélkapus jelszavát nem kell megadnia, kérjük azt kérésre se adja meg senkinek!

Az ügyfélkapus azonosító megegyezik a www.magyarorszag.hu oldalon használt központi azonosítóval, tehát ugyanazon e-mail címmel és jelszóval tudnak majd belépni az e-Mérnök rendszerbe, amellyel többek között az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszert (ÉTDR), az elektronikus építési naplót (e-Építési Napló), az energetikai tanúsítványok elektronikus nyilvántartását (e-Tanúsítás), vagy a nyilvántartások együttes lekérdezését (e-Statisztika) is használják.

A Mérnöki kamarai tag, vagy a kamara által nyilvántartott szakmagyakorló, amennyiben NEM rendelkezik Ügyfélkapu hozzáféréssel, díjmentesen kérheti azt bármely települési okmányirodában vagy Kormányablakban. Ennek időigénye kb. 15 perc.
Azon tagok és nyilvántartottak számára, akik még nem rendelkeznek Ügyfélkapu regisztrációval, e-mail cím és jelszó alapú azonosítás is elérhető lesz, várhatóan 2014 nyarától. Ennek részleteiről a honlapon és hírlevélben is tájékoztatást fogunk adni. Arra kérjük a Kollégákat, hogy kezdeményezzék az Ügyfélkapus hozzáférés megszerzését.

Az Ügyfélkapus azonosítást követően az e-Mérnök rendszerbe belépve a kamara tagjainak és a nyilvántartott szakmagyakorlóknak lehetővé válik, hogy a honlapon keresztül megtekinthessék és módosíthassák a kamarában nyilvántartott adataikat, jelentkezhessenek továbbképzésre, illetve bizonyos esetekben ügyintézést is kezdeményezhessenek. Amennyiben jogosultsághoz, engedélyhez illetve névjegyzékbe vételhez kötött önálló mérnöki tervezői, műszaki szakértői, felelős műszaki vezetői vagy műszaki ellenőri, vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzéséhez kíván kérelmet benyújtani, ezt a megfelelő elektronikus űrlap kitöltésével online tudja intézni.

Miért nem látom az adataimat a Névjegyzékben? Milyen elérhetőségem jelenjen meg a Névjegyzékben?

A kamarai névjegyzékben a kötelezően feltüntetett adatok (Név, kamarai szám, végzettség, jogosultságok) mellett Ön választhat, hogy elérhetőségei közül mely adatok legyenek nyilvánosak (cím, telefonszám, e-mail). Az ugyfelszolgalat@mmk.hu e-mailcímen, vagy a területileg illetékes kamarájánál tudja kérni, hogy mely adatok szerepeljenek a Közzétételi elérhetőségeinél.

Hol találok listát a kamarai tagokról?

Főoldalunkon, jobb oldalon találja a „Névjegyzék” menüpontot, ahol személyre és társaságra is tud keresni. Keresését szűkíteni tudja szakterület, illetve megjelölt lakóhely szerint is. A névjegyzéki keresőben csak azokat a kereső ablakokat kell kitöltenie, amelyek alapján szeretné a keresést elindítani.

Nem kaptam tagdíj befizetéshez csekket, hol tudok igényelni?

A területileg illetékes kamaráját kell személyesen, telefonon vagy e-mailben felkeresnie tagdíj vagy nyilvántartási díj befizetéssel kapcsolatban.

A befizetéseket utalással is rendezheti a Vas Megyei Mérnöki Kamara számlaszámára:
11747006-21372128

Jogi képzést mikor és hogy tudom teljesíteni?

2014-től megváltozott a kamarai továbbképzések rendszere. A kötelező jogi továbbképzéseket ettől az évtől az országos kamara szervezi, az erre a célra létrehozott Mérnöki Kamarai Tudásközponton keresztül.

Annak érdekében, hogy a képzés minél könnyebben teljesíthető legyen, a Magyar Mérnöki Kamara a kötelező jogi továbbképzés tananyagát távoktatásos formába dolgozta át. Ezt a képzési formát azért választottuk, hogy minél könnyebben teljesíthető legyen a továbbképzési kötelezettség, hiszen a távoktatást a szakmagyakorlók interneten keresztül szinte bárhonnan és bármely napszakban, akár otthonról, akár a munkahelyről teljesíthetik.

https://www.mmk.hu/szolgaltatasok/jogi-kepzes