2017. október 19-21. között Szombathelyen tartózkodott a VDEI Thüringiai küldöttsége

2018 január 11.

A KTE (Közlekedés Tudományi Egyesület) és a VDEI (Verband Deutscher Eisenbahn-Ingenieure; Német Vasúti Mérnökök Szövetsége) közötti kapcsolat 1972-ig nyúlik vissza.

Az erfurti és a szombathelyi vasútigazgatóság munkatársai között létesült először kapcsolat, amelyet a későbbiekben ez a két társadalmi szervezet karolt fel. A szervezetek delegációi évente kölcsönös tanulmányutakat szerveztek egymás országába. A látogatások során a mérnökök bemutatták saját hazájukban zajló akkori meghatározó építési munkákat, műszaki érdekességeket. A magyar mérnökök megismerhették azt a fejlődést, amely a két Németország egyesítését követően történt és ugyanakkor büszkén mutatták meg a német mérnökök részére a hazánkban megvalósult vasúti fejlesztéseket.

 

A KTE és Vas megyei Mérnöki Kamara közös szervezésű MUSTRA rendezvénysorozata keretében rendezett előadásnak a MÁV Zrt. szombathelyi Pályavasúti területi igazgatóság tanácsterme adott otthont. A német delegációt Csilléry Béla a KTE Vas megyei Területi Szervezet elnöke és Stangl Imre a KTE Vas megyei Területi Szervezet titkára fogadta. A VDEI delegációjának vezetője Hermann Schmalfuss Thüringiai szervezet elnök helyettese a német tervezési előírásokról, a merev betonlemezes felépítményekről, Detlef Hommel pedig a német feszített vasbetonaljakkal kapcsolatos előírásokról, hibáikról, azok gondozásáról tartott előadást.

A prezentációkat a megye különböző közlekedési területeken dolgozó mérnökei kísérték figyelemmel, különösen a Nürnberg-Erfurt nagysebességű vasútvonal építésének tapasztalatai, az elkészült műtárgyak keltették fel érdeklődésüket.

Az előadások szakszerű fordításáért köszönet illeti Németh Andrást, a Közlekedéstudományi Intézet Északnyugat-magyarországi Közlekedésszervező Iroda szakértőjét és Káldi Zoltánt, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. gazdasági igazgatóját.

A délutáni program során a Swietelsky Vasúttechnika Kft. celldömölki telephelyét tekintették meg, ahol a Horváth Róbert műszaki igazgató bemutatta magyarországi vasútépítéseknél alkalmazott nagygépes technológiát is. A Swietelsky, mint nemzetközi vasútépítő cég a legkorszerűbb vasútépítési géplánccal is dolgozik, amelynek pontos menetrendjét évekkel előre egyeztetni szükséges, hiszen a gépláncnak az európai vasútépítéseken is teljesítenie kell.

A szakmai program után a vendégek a Ság hegy lábánál lévő Vulkán múzeumot látogatták meg.

 

A szombati nap folyamán a Vas megyei Mérnöki Kamara székhelyén tartott megbeszélésen a VDEI delegációját Holger Klein a Thüringiai szervezet elnöke vezette.

Lukács György MÁV Zrt. szombathelyi Pályavasúti területi igazgatóság vezetője a MÁV Zrt. felépítéséről, feladatairól, társadalmi szerepéről tartott szemléletes előadást.

Csilléry Béla a KTE Vas megyei Területi Szervezet elnöke és Stangl Imre a KTE Vas megyei Területi Szervezet titkára előadásukban kiemelték a két szervezet közötti régi kapcsolat jelentőségét, majd a jelenlegi szervezeti helyzetről, az egyesületben folyó szakmai munkáról adtak tájékoztatást.

Horváth Róbert a Swietelsky Vasúttechnika Kft. műszaki igazgatója a vállalat magyar vasútépítésben meghatározó szerepét kiemelve röviden bemutatta a cégcsoport nemzetközi és hazai leányvállalatait, a szervezeti felépítését, a jelenlegi legfontosabb munkákat, az alkalmazott építési technológiákat.

Nádor István Vas megyei Mérnöki Kamara elnöke vázolta a Magyar Mérnöki Kamara múltját, kialakulását, a megyei szervezeti felépítését, feladatait. Kiemelte, hogy a szombathelyi születésű Hollán Ernő volt 1867-ben Magyar Mérnök- és Építész-Egylet alapítója és első elnöke, büszkeséggel említette meg Pavlics Ferenc nevét, aki Vas megyei születésű és a NASA megbízásából a holdbázisú terepjáró kocsi kifejlesztését irányította.

Hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos az együttműködés a helyi társszervezettekkel elsődlegesen a Közlekedés Tudományi Egyesülettel. Kiemelte, hogy az országban elsőként Vas megyében valósult meg az a példaértékű mérnök továbbképzési rendszer, ahol a KTE nagyrendezvényhez kapcsolódóan történik meg a szakmai továbbképzés. Fontos szakmai szimpózium a VMMK Közlekedési Szakcsoportjának és a KTE-nek közös, Tóthné Temesi Kinga és Tóth Tibor szervezésében megvalósuló Mérnökök Új Stratégiája (MUSTRA) név alatt futó előadás-sorozata.

Holger Klein bemutatta a VDEI működését, szervezeti felépítését. Tájékoztatást adott a mérnök szervezetben folyó szakmai munkáról, kiemelte a havonta megtartott taggyűlések, a rendszeresen megszervezett szakmai tanulmányutak, konzultációk fontosságát.

Felmerült annak a lehetősége, hogy 2018. év májusában a semmeringi vasúti tanulmányúton a magyar és a német mérnökök közösen vegyenek részt.

2018. év novemberében Erfurt ad otthont a VDEI nagykonferenciájának, amelynek szervezése már most is jelentős energiákat köt le, és javasolta, hogy ezen a konferencián a magyar mérnökök delegációja is vegyen részt.

Fontosnak tartja, hogy a két mérnökszervezet között továbbra is élő kapcsolat maradjon, meg kell találni azokat a lehetőségeket, szakmai platformokat, ahol a mérnökök rendszeresen találkozhatnak, értékes tapasztalatcsere valósulhat meg.

A jelen lévő gazdasági és társadalmi szervezetek vezetőivel való eszmecsere tovább erősítheti a két országban működő szervezetek közötti kapcsolat.

 

Délután a küldöttség Déri Lajos, a Vas megyei Mérnöki Kamara alelnöke vezetésével Szentgotthárd és környékének komplex vízrendezési munkáival ismerkedtek meg. Az árvíz elleni védelem nemcsak a folyószabályozást igényli, hanem annak komplex hatása van, szükségessé teszi a vasútvonal és az odavezető utak átépítését is, meghatározó szerepe van Szentgotthárd város szabályozási tervének kialakításában is.

A megbeszélések nyelvi nehézségein való túljutást Németh András a Közlekedéstudományi Intézet Északnyugat-magyarországi Közlekedésszervező Iroda szakértője valamint Tőke László a Magyar Mérnök Céh munkatársa segítette.

  Tóth Tibor

okl. építőmérnök