Csapadékvízről, utakról, okos városról, Hollán Ernőről Vas megyei mérnökökkel

2019 november 15.

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere és Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke munkamegbeszélésen egyeztetett a minap.

Szó esett a város mérnöki létesítményeiről, infrastruktúrájáról, s az utóbbi időben a közbeszéd homlokterébe került közlekedési és csapadékvíz-elvezetési helyzet is hangsúlyos téma volt.

Egyetértettek abban, hogy a helyzet javítását szolgálná a – történelmi hagyományokkal is rendelkező – városi főmérnöki struktúra mielőbbi visszaállítása. A kamara vezetője fölajánlotta szervezetük mérnöktagjainak szakmai segítségét az önkormányzat mérnökszakmai hátteret igénylő munkájához, melyet a polgármester köszönettel fogadott. Szerinte ez a független mérnöki háttér jelentősen segíthet, egyértelműen támogatta a szervezetek közötti együttműködés mielőbbi elindítását.

Nádor István szerint sürgetően szükséges az átfogó közlekedési és csapadékvíz-elvezetési terv, amely a fejlesztések összehangoltságát, távlatosságát is garantálná.
- A jó és körültekintő előkészítésen, tervezésen, a szigorú műszaki ellenőrzésen nem érdemes spórolni, hiszen ennek költségei sokszorosan megtérülnek a műszaki létesítmények építése, üzemeltetése során. - jelentette ki, majd javasolta azt is, hogy a megyeszékhely belterületén a jövőben már ne épülhessen új nyílt árkos csapadékvíz-elvezetés. A vizesárok és a légvezeték már nem XXI. századi műszaki megoldás, rontják a városképet, működésük kevésbé megbízható, karbantartásuk problémás, ráadásul az árkok a felszínen elveszik a helyet a parkoló, a biztonságos bicikliút, a zöldterület elől.

A város polgármestere határozottan megígérte, hogy a fejlesztési munkáknál - a tervezéstől a műszaki ellenőrzésig - fokozottan számítanak a helyi mérnökökre, mérnökvállalkozásokra, persze a törvényi kereteket betartva. Ebben jelentős segítséget ad a kamara adatbázisa.

Nádor István megemlítette, hogy a kamara mérnökei a közeljövőben szakmai tanulmányútra utaznak Bécs Aspern városrészébe, ahol kísérleti projektként okos város, ún. „Smart City” épül. Dr. Nemény András jelezte, hogy szeretné, ha az önkormányzat képviselője is részt venne a programon, hiszen idővel „okosítani” kell Szombathely infrastruktúráját.

A két vezető megállapodott abban is, hogy az általuk vezetett szervezetek közösen köztéri szobrot állítanak Szombathely kiemelkedő szülöttének, Hollán Ernőnek, aki az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc honvédtisztje volt, majd ő alapította a mai mérnöki kamara jogelődjének számító Magyar Mérnök - és Építész-Egyletet.