Elhunyt Dr. Németh István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara tiszteletbeli elnöke

2018 május 04.

Rendkívüli szomorúsággal értesültünk a tragikus hírről, 2018 április 30-án váratlanul elhunyt Dr. Németh István okl. építőmérnök, aki több cikluson keresztül elnöke és alelnöke volt kamaránknak, majd munkája elismeréséül "Tiszteletbeli elnöke".

DR. NÉMETH ISTVÁN (1944-2018)

Elment a Tiszteletbeli Elnökünk. Örökre elment. A Vas Megyei Mérnöki Kamara egyetlen tagja viselhette a „Tiszteletbeli Elnök” kitüntető címet, és most ő is magával vitte azt az örökkévalóságba.

Dr. Németh István (ahogy szinte mindenki hívta a „NÉMETPISTA”) egy fantasztikusan gazdag mérnöki életpálya után 2018. április 30-án nem ébredt fel.

Nagyon sokan jól ismerték, ezért nagyon sokan kívülről tudják az életpálya fő állomásait:

1944. november 7-én született a Zala megyei Csömödéren. Gimnáziumi éveit már Vas megyében, Körmenden töltötte. 1969-ben szerzett okl. építőmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd 1978-ban a soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen okl. tájrendező és környezetvédő szakmérnökként végzett. ’986-ban műszaki egyetemi doktori címet szerzett a soproni egyeteme, majd docens és egyetemi docens címeket Szombathelyen.

Szakmai pályafutását Szombathelyen, az Entzbruder Szakközépiskolában kezdte, ahol három évig mérnök-tanár volt, majd 10 évig a Mélyépítési Tervező Vállalat Nyugat-dunántúli Közműtervező Osztályán tervezőként dolgozott, külföldi munkákon is. A tervezőként és középvezetőként szerzett ismereteit jól hasznosíthatta következő munkahelyén, a Vas megyei Víz-és Csatornamű Vállalatnál, ahol 12 évig töltötte be a műszaki igazgatóhelyettes-főmérnök pozíciót. Irányításával befejeződött a megye teljes vízellátása, jelentősen bővült a színvonalas szennyvízelvezetés és tisztítás mértéke.

A rendszerváltást követően a Büki Gyógyfürdő Vállalat gazdasági társasággá történő átalakításánál bábáskodott, melynek sikerét bizonyítja, hogy őt választották meg új Részvénytársaság elnök vezérigazgatójává választották. A társaság igazgatóságának elnökeként végzett munkája eredményeként a Büki Gyógyfürdő Zrt. önerőből megsokszorozta vagyonát s így Magyarország második legnagyobb vidéki gyógyfürdőjévé, nemzetközileg elismert gyógyüdülő központjává fejlődött. Talán a büki fürdő volt szakmai pályafutásának csúcsa, talán innen ismerték legtöbben, itt vált országosan ismert és elismert szaktekintéllyé, és talán neki is ez a munka, ez a munkahely állt legközelebb a szívéhez.

Mérnöki munkásságához két szabadalmi értékű megoldás a „Hierarchikus folyamatirányító rendszer” valamint a „Víztermelő berendezés”is fűződik, és szakirodalmi tevékenysége is kiemelkedő volt.

 

Társadalmi pozíciói rendkívül széleskörűek voltak a sporttól a fürdőszövetségig, az oktatástól a gazdasági élet számos területéig. Felsorolásuk reménytelenül hosszú vállalkozás lenne, de nekünk ki kell emelni közülük a Mérnöki Kamarában végzett munkáját. A Vas Megyei Mérnöki Kamarának alapító tagja volt, majd több évtizeden át vezető tisztségeket viselt. Hat éven keresztül alelnöke, majd 12 éven át elnöke volt kamaránknak. Kiemelkedő szerepe volt a Vas Megyei Mérnöki Kamara működésének elindításában, szabályozott működtetésében, a kamarai élet megteremtésében, az építészekkel közös újságunk létrehozásában. 18 év egy szervezet irányításában óriási idő és óriási munka! Ezt a kamaránk életében felbecsülhetetlen értékű munkát 2013-ban Bodányi Ödön Díj, 2015-ben pedig a „Tiszteletbeli elnök” cím adományozásával próbáltuk elismerni.

 

Dr. Németh István elnökünk, mérnöktársunk, barátunk szívéhez a Mérnöki Kamara is nagyon közel állt, de ez a szív most megállt. Megállt, és nehéz feladatot hagyott ránk. Folytatni kell az általa végzett kamarai munkát változatlan színvonalon, változatlan elkötelezettséggel, változatlan lelkesedéssel, de immár az ő tapasztalatai, tanácsai nélkül. Ígérjük, igyekezni fogunk, és reméljük sikerülni fog, hiszen az égi lelátóról ő majd biztosan drukkol a sikerünkért.

A vasi mérnökök nevében mindent köszönünk Elnök Úr!

Nyugodjék békében!