Hollán 200: emlékév a vasi mérnökök kezdeményezésére

2024 január 15.

A Magyar Mérnöki Kamara jogelődjét megalapító Hollán Ernő születésének 200. évfordulója alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara kezdeményezte, hogy a bicentenárium éve – 2024 – legyen Hollán Ernő-emlékév.

Január 12-én a neves hadmérnök, altábornagy, államtitkár, a Magyar Mérnök- és Építész Egylet megalapítójának és első elnökének emlékére koszorúzással és konferenciával tisztelegtek a szervezők és a résztvevők.

Az ünneplés Hollán szülőházánál kezdődött: Korponay Zsófi színész-énekesnő elénekelte a Himnuszt, majd köszöntő beszédet mondott Nádor István, a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő. Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója felolvasta Hollán Ernő Párizsban élő leszármazottja, dr. Hollán László levelét, melyben az egész Hollán-család nevében köszönetét és elismerését fejezte ki a bicentenáriumi rendezvénysorozat megvalósulásáért.

A megemlékezés zárásaként koszorúkat helyeztek el a szülőház előtt, illetve gyertyákat is gyújtottak a magyar hadmérnök, altábornagy, államtitkár, főrendiházi tag, valóságos belső titkos tanácsos, az MTA tagja, a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet alapítójának és első elnökének emlékére.

A program a szombathelyi Városháza dísztermében emlékkonferenciával folytatódott, amelyet Nádor István okleveles építőmérnök, a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke vezényelt, köszöntőt mondott Tóthné Temesi Kinga alelnök, Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke, valamint dr. László Győző, Szombathely alpolgármestere.

A konferencia első előadása dr. Nemes József technikatörténész, az ELTE Savaria Egyetemi Központ docensének jóvoltából Hollán és Széchenyi kapcsolatáról szólt. Katonai pályafutása volt a fókuszban dr. Tangl Balázs történész, a Smidt Múzeum muzeológusának prezentációjában. A folytatásban Kaján Imre okleveles építőmérnök, nyugalmazott múzeumigazgató mérnöki, egyetemi tevékenységéről, illetve a kamara alapításáról informálta a közönséget. Végül vasútépítési pályájáról Radvánszky Kázmér, a MÁV Zrt. közlekedésépítő mérnöke, illetve Horváth János, Békás község volt polgármestere, a MÁV Zrt. műszaki előadója, rajongásig „hollánista” beszélt.

Az eseményen jelen volt Veres Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész is, aki emlékérmét készített a bicentenárium évére, melyből minden résztvevő kapott ajándékba.

Az emlékév, amelyet a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara kezdeményezett és szervez, a szombathelyi önkormányzat, a Vas Vármegyei Közgyűlés, a Vas Vármegyei Építész Kamara, a Magyar Tudományos Akadémia Vas Vármegyei Tudományos Testületének és a Vasi Múzeumbarát Egylet összefogásának eredménye. Az együttműködés egyik nemes célja az országban elsőként megvalósuló Hollán-szobor állítása Szombathelyen.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Kapcsolódó galéria