Juniálissal indult a nyár

2023 június 12.

Jótékonysági, nyárköszöntő juniálist rendezett tagjainak a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara.

A jó hangulatú, családi esemény fő célja az adománygyűjtés volt: az ukrán Litera Egyesület részére adakoztak a résztvevők, a gyerekek cserében versmondással, tánc produkcióval, énekléssel örvendeztették meg a közönséget. A humort Mogács Dániel stand up humorista szolgáltatta. 

A június 3-i programon a gasztronómiai élmény sem maradt el: a szombathelyi Kámon-Hús Kft. ízletes lacipecsenye-étkeiből falatozhattak a jelenlévők, a gyerekek fagyit is kaptak. Az ingyenes rendezvényt a kamara állandó szponzora, az Aptiv Services Hungary Kft. támogatta.

A juniális a vasi mérnök programok ismert fellépőjével, Peltzer Géza erdőmérnök, újságíró, harmonikás zenés bevezetésével indult. Társával, Horváth „Dudu” Dániellel hangolták virtuóz darabokkal, népszerű melódiákkal a publikumot. Dudu hegedűművész, idén vehette át a Rotary Klubtól a Kiss Sándor-díjat, Géza a város első Sajtódíjasaként ma már csak a zenének él. Kettejük műsora kellően megalapozta a hangulatot.

Az ukrajnai háború kitörése után számos gyermek és nő talált menedéket Magyarországon. Az ő támogatásukra, megsegítésükre elsőként alakult meg Vas megyében a Litera Egyesület. A szervezet humanitárius, oktatási és pszichológiai támogatást ad a Szombathelyen, és környékén élő ukránoknak. Működtetnek egy oktatási és szórakoztató központot: az intézményben jelenleg mintegy nyolcvan diák tanul a régió különböző városaiból. Ezeknek a gyerekeknek egy része mutatta be ukránul és magyarul, hogy mit tanultak, tudnak, mit hoztak hazájukból. A megható műsor után Mogács Dániel színész, bábművész, stand up humorista lépett a színpadra: fekete ruhájában, fekete humorával beütött mondandójával.

Dobar dan! – köszöntette a vendégeket Horváth Gyula Vladímir villamosmérnök, aki a szombathelyi horvátok Guslice tamburazenekarának tagja. Az együttes idestova tíz éve gazdagítja Szombathely horvát kulturális kínálatát: gradistyei, szlavóniai és dalmáciai horvát dallamokat hívnak elő. Szívből, szeretetből zenélnek: ahol muzsikálnak, ott általában nem marad el a jókedv, a jó hangulat, örömzenélés a javából, amit előadnak. Nem először szerepeltek a vasi mérnökök rendezvényén, a Vasi Mérnökbálok örökös előadói.

A délután során összegyűlt pénzadományt Nádor István, a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke adta át Maryna Snitkónak, a Litera Egyesület képviselőjének. A nap nyereménysorsolással ért véget, Perlaki Nóra műsorvezető három ajándékot sorsolt ki, adott át a szerencsésnek: egy ingyenes parkolóbérletet a kamarai székhely előtti útszakasz külső sávjában, ahol amúgy is ingyenes a parkolás, egy nyertesnek Peltzer Géza elhúzta a „nótáját”, két, juniális póló – egy férfi és egy női – is gazdára talált, illetve egy tag ingyenesen vehet részt a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara őszi, szakmai tanulmányútján.

 

Kapcsolódó galéria