KÖZADAKOZÁSI FELHÍVÁS A VAS VÁRMEGYEI MÉRNÖKI KAMARA TAGJAINAK ÉS NYILVÁNTARTOTTAINAK

2024 március 20.

200 éve Szombathelyen született nagyszerű mérnök elődünk Hollán Ernő.
Nekünk, mérnököknek a Magyar Mérnök - és Építész Egylet megalapítása jelenti pályája csúcsát, melynek első elnöke is volt.

A mai mérnök és építész kamarák elődjének létrehozásával sokat tett a mérnöki munka, a mérnöki hivatás társadalmi elismeréséért, de életművében számos más kiemelkedő tevékenységet is találunk.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban hadmérnöki erődítési tudását hasznosította hazája javára. Széchenyi Istvánnal karöltve letette a magyar vasútfejlesztés alapjait, és elkezdte a megvalósítást is.

A mezőgazdaság fejlődését segítette a talajok művelhetőségét jelentősen javító meliorációs vízgazdálkodási rendszer kidolgozásával. Korának közéletében is kiemelkedő szerepet vállalt. Akadémikus, államtitkár, főrendiházi tag volt, Deák Ferenc bizalmasaként fontos szerepe volt az 1867-es kiegyezés létrejöttében. Egyetemi oktatóként a következő mérnök generációk fejlődését is szolgálta.

Születésének évfordulójáról nekünk, kései utódainak kötelességünk méltó módon megemlékezni.

Ennek jegyében a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara kezdeményezi, hogy tiszteletünk jeléül, mi mérnökök, szülővárosában állítsuk föl HOLLÁN ERNŐ első köztéri szobrát!

A szobor elkészítésének lehetőségét kamaránk meghívásos pályázata alapján VERES GÁBOR Munkácsy-díjas szobrászművész nyerte el. A szobor Szombathelyen, az egykori huszárlaktanya előtt kerül felállításra, mely egyben a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara székhelye is.

Hollán Ernő szobrát a hazai mérnöktársadalom közadakozásával szeretnénk létrehozni, így is jelképezve az összefogás fontosságát. Mindezek jegyében tisztelettel várjuk nagylelkű adományaikat a

Vas Vármegyei Mérnöki Kamara

OTP Bank 11747006-27278541-00000000

e célra létrehozott, elkülönített számlájára.

A nemes támogatók nevét a szoborhoz kapcsolódó QR kódon megörökítjük.

 

Nádor István s.k.

Tóthné Temesi Kinga s.k.

elnök

alelnök

Vas Vármegyei Mérnöki Kamara

Vas Vármegyei Mérnöki Kamara