Vízgazdálkodási- és vízépítési szakmai továbbképzés -éves taggyűlés

2023 október 11.

2023.10.27-én 9:00 órakor éves kötelező szakmai továbbképzést szervez a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara vízgazdálkodási- és vízépítési jogosultsággal rendelkezők részére. (Martineum Felnőttképző Akadémia Szombathely, Karmelita u. 1.)

Progaram:

2023.10.27. 08:30 - 08:45                        Regisztráció

Martineum Felnőttképző Akadémia, 9700 Szombathely, Karmelita u. 1.

08:45 – 09:00           Vas Vármegyei Mérnöki Kamara vízgazdálkodási- és vízépítési szakcsoport éves taggyűlése

09:00-14:15

Területi vízgazdálkodás hatékonyságának növelése innovatív technológiákkal

A klímaváltozás következtében a vízgazdálkodásunkat meg kell változtatnunk, alkalmazkodnunk kell a megváltozott éghajlathoz, az extrém csapadékmennyiségekhez, illetve a hónapokig tartó aszályokhoz és a hőmérséklet emelkedéséhez. A másik probléma a vizeink egyre nagyobb szennyezése. Olyan technológiákat kell előtérbe helyeznünk, melyek mérsékelik a környezetünk szennyezését. Nagyon fontos, hogy a bevezetendő szennyvizek minél nagyobb fokú tisztítása megtörténjen. A víz körforgása miatt egyre több helyen történik minőségi változás az emberi tevékenység hatására. A szakmai képzésen két ilyen technológiát, a természetközeli szennyvíztisztítókat és a zöldtetőket mutatjuk be, melyek hatással vannak mind az épületeink, mind a városaink vízgazdálkodására. A vízhasználat növekedésével a rendelkezésre álló édesvízkészlet csökken. Emiatt fontos, hogy a lakossági, ipari és mezőgazdasági vízfelhasználásunkat csökkentsük. Az előadás utolsó részében a PTE MIK területén kialakított kutatótelepet mutatjuk be, illetve a kutatás eddigi részeredményeit és az azokból levonható következtetéseket.

Napjainkban a környezetünk szennyezése egy nagyon fontos megoldandó probléma. Ezt kétféleképpen tudjuk csökkenteni: egyfelől olyan technológiákat keresünk, melyek jóval kisebb környezeti terheléssel bírnak, másfelől a keletkezett szennyező anyagokat kezeljük, ártalmatlanítjuk. A szennyvíztisztítás során keletkező nagy mennyiségű szennyvíziszapot, illetve az egyéb iszapszerű hulladékok környezeti terhelését is csökkentenünk kell. A szakmai továbbképzésen az iszapszerű hulladékok jellemző tulajdonságai mellett a résztvevők megismerik nemcsak a főbb iszapkezelési eljárásokat – mint a sűrítés, kondicionálás, víztelenítés, anaerob fermentáció, komposztálás, szárítás, égetés –, hanem az eljárások technológiai és üzemeltetési feltételeit is.

A másik cél, hogy a keletkező iszapszerű és szilárd hulladékokból a kezelés után anaerob fermentációval biogázt nyerjünk ki, mely a megújuló energiaforrások közé sorolható. A továbbképzésen a biogáz-hasznosítási lehetőségeket is bemutatjuk.

Előadó: Dr. Somfai Dávid Márton

Szakmai képzésen való részvétel regisztrációhoz kötött.

Jelentkezési lapot az info@vasimmk.hu e-mail címre várjuk.