SZOBORGYŰJTÉS- EZIDÁIG ÖSSZEGYŰLT ÖSSZEG

2024 június 27.

200 éve Szombathelyen született nagyszerű mérnök elődünk Hollán Ernő. Születésének évfordulójáról nekünk, kései utódainak kötelességünk méltó módon megemlékezni.

Ennek jegyében a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara kezdeményezi, hogy tiszteletünk jeléül, mi mérnökök, szülővárosában állítsuk föl HOLLÁN ERNŐ első köztéri szobrát! Folyamatosan frissülő cikkünkben a szoborgyűjtés aktuális állapotát igyekszünk megmutatni, ezzel is inspiráljuk az olvasókat a nemes célért történő adakozásra.

Folyamatosan frissülő cikkünkben a szoborgyűjtés aktuális állapotát igyekszünk megmutatni, ezzel is inspiráljuk az olvasókat a nemes célért történő adakozásra.

 

Nekünk, mérnököknek a Magyar Mérnök - és Építész Egylet megalapítása jelenti pályája csúcsát, melynek első elnöke is volt. A mai mérnök és építész kamarák elődjének létrehozásával sokat tett a mérnöki munka, a mérnöki hivatás társadalmi elismeréséért, de életművében számos más kiemelkedő tevékenységet is találunk. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban hadmérnöki erődítési tudását hasznosította hazája javára. Széchenyi Istvánnal karöltve letette a magyar vasútfejlesztés alapjait, és elkezdte a megvalósítást is. A mezőgazdaság fejlődését segítette a talajok művelhetőségét jelentősen javító meliorációs vízgazdálkodási rendszer kidolgozásával. Korának közéletében is kiemelkedő szerepet vállalt. Akadémikus, államtitkár, főrendiházi tag volt, Deák Ferenc bizalmasaként fontos szerepe volt az 1867-es kiegyezés létrejöttében. Egyetemi oktatóként a következő mérnök generációk fejlődését is szolgálta.

Születésének évfordulójáról nekünk, kései utódainak kötelességünk méltó módon megemlékezni. Ennek jegyében a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara kezdeményezi, hogy tiszteletünk jeléül, mi mérnökök, szülővárosában állítsuk föl HOLLÁN ERNŐ első köztéri szobrát!

Folyamatosan frissülő cikkünkben a szoborgyűjtés aktuális állapotát igyekszünk megmutatni, ezzel is inspiráljuk az olvasókat a nemes célért történő adakozásra.

Számlaszám: 

11747006-27278541

Név: VAS VÁRMEGYEI MÉRNÖKI KAMARA

Eddig összegyűlt összeg: 853.000,-Ft