Mérnökök a fenntartható fejlődésért-A Vas Vármegyei Mérnöki Kamara konferenciája a mérnöki világnap eseményei között

2024 március 07.

Mérnökök a fenntartható fejlődésért címmel szervezett konferenciát az ELTE Savaria Egyetemi Központban a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara a Hollán Ernő Emlékév részeként.

A mérnöki világnapot 2019-es kihirdetése óta minden évben megünneplik világszerte március 4-én. Célja a globális tudatosság növelése és a mérnöki tudománynak az emberiség előtt álló kihívások – például az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a fenntartható fejlődés előmozdítása – kezelésében betöltött szerepének jobb megértése. A Vas Vármegyei Mérnöki Kamara Magyarországon elsőként csatlakozott a nemzetközi rendezvényhez a keddi konferenciával, amelynek fővédnöke az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság, mondta el Tóthné Temesi Kinga kamarai alelnök. 

Bevezetőjében a világnap idei központi témáját is említette: mérnöki innovációk egy rugalmasan ellenállóbb világért. Szólt arról is, hogy kamarájuk társadalmi felelősségvállalása kiterjed a mérnök-elődök iránti tisztelet kinyilvánítására is: a Magyar Mérnöki Kamara jogelődjét megalapító Hollán Ernő születésének 200. évfordulója alkalmából kezdeményezték, hogy a bicentenárium éve, 2024 legyen Hollán Ernő Emlékév. A keddi konferencia a rendezvénysorozat egyik eleme.

Az alelnök Lenkai Nóra rektori biztos üzenetét tolmácsolta, majd dr. Nemény András, Szombathely polgármestere és Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket.

A tanácskozáson Prof. Dr. Szöllősi-Nagy András okleveles építőmérnök, a MTA doktora, az UNESCO volt tudományos főigazgató-helyettese, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi magántanára tartott előadást a globális vízválságtól a lokálisig: a jövő kockázatai és lehetőségei – kihívások a mérnököknek témában. Majd Szombathelyt és Vas vármegyét érintő fejlesztésekről, innovációkról, jövőbeli tervekről esett szó fenntartható fejlődés, okosváros, társadalom és környezet, oktatás, gépészmérnök-képzés témakörökben.

Szöveg: Tóth Kata/VN

Fotó: Cseh Gábor/Vn

 

A konferencián elhangzott előadások letölthetőek az alábbi linkekre kattintva: